Vaatiiko lukeminen ympärilleen täyden hiljaisuuden? Tarvitaanko pientä ääntä, jotta voi lukea? Onko musiikki häiriö tekijä? Kaikkiin kysymyksiin on hyvin yksilölliset vastaukset. Kaikkihan riippuu lukevasta henkilöstä ja ehkä hiukan tilanteestakin, vai kuinka?

Itseäni eivät pienet häiriö tekijä haittaa. Jos vaatisin täydellistä hiljaisuutta lukemiseen, en voisi varmaan koskaan lukea Ja ehkä sen vuoksi on oppinut oolemaan välittämättä pienistä äänistä.

Musiikkia tulee aika usein kuunneltua lukiessani. Koen hyvin valittun musiikin usein jopa lisää lukemisen nautintoa ja tuovan lisätunnelmaa. Lukemista musiikki ei häiritse yhtään; häiriö tulee musiikin loppuessa, kun täytyy vaihtaa levyä tai laittaa soimaan alusta.

Häiriön kestämisen raja kyllä tulee jokaisella vastaan jossakin vaiheessa. Minulle se raja on televisio. En pysty lukea telkkarin ääressä sen ollessa päällä. Voin kyllä lukea toisessa huoneessa, vaikka telkkarin äänet kuuluisivatkin, kunhan en ole samassa huoneessa. Jos satun olemaan telkkarin ääressä sitä tulee katsottua, vaikka ei olisikaan mitään katsomisen arvoista. Ihailen niitä henkilöitä, jotka pystyvät lukemaan televisiosta huolimatta; he ovat taitavia.

Lukemisen pitäisi siis olla helppoa. Jos pikkujutut eivät häiritse ja telkkarikin on helppo välttää, kaiken pitäisi olla kunnossa. Niinhän sitä luulee. Olen tullut selvyyteen kaikista suurimmasta häiriötekijästä. Se on lukijan omat aivot. Pitkän päivän jälkeen haluaisi rauhoittua kirjan ääressä, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Jos päivän aikana on jäänyt, jokin asia askarruttamaan, sitä on vaikea paeta lukemiseen. Tiivistahtinen seikkailukirja saattaa vielä onnistuakin, mutta muiden kohdalla on vaikea pitää ajatuksia kasassa. Ajatukset palaavat aina samaan, mieltä askarruttaneeseen asiaan, vaikka kuinka yrittäisi. Minä usein luovutan, ehkä onnistuisi jos oikein yrittäisi rauhoittua, mutta viime aikoina olen luovattanut todella helposti. 

ps. Kommentit olisi kivoja.